wydawnictwo: HI:STORY
(imprint historyczny wydawnictwa Otwartego)
data wydania: 25-10-2023
liczba stron: 256
Lubicie kulinarne ciekawostki? Jeśli tak to ta książka jest dla was!
Czy z książki kucharskiej można wynieść coś więcej niż pomysł na smaczny obiad? Czy taka pozycja może zainteresować miłośnika historii? Czy książkę, którym głównym tematem jest jedzenie, można napisać z pasją i poczuciem humoru? Okazuje się, że tak! Max Miller stworzył kulinarną perełkę, pełną przepisów, anegdot i historycznych ciekawostek – nie zabraknie w niej nawet wampirów. Celem napisania tej książki było wskrzeszenie historii i przywrócenie pierwotnych przepisów – co jak się okazało, wcale nie było łatwe.
Masz ochotę na naleśniki zrobione według przepisu z XVII
wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne,
przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według
receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?
Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller,
dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania
z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce.
Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to
wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe.
Historia od kuchni to nie jest zwykła książka kucharska, która pomoże nam urozmaicić swoje codzienne menu. To jedna z ciekawszych książek z tego gatunku, jakie miałam okazje przeglądać. Znajdziecie w niej ponad 60 przepisów wraz z dokładnymi historycznymi recepturami z różnych epok i fenomenalne zdjęcia smakowicie wyglądających potraw. Jestem zauroczona szatą graficzną tej książki – załączone dzieła sztuki uzupełniają całość i cieszą oko. Tę książkę można kupić choćby tylko po to, by poznać ciekawostki z całego świata – od kuchni.
PS Wiedzieliście, że słynny świąteczny pudding musi dojrzeć i trzeba przygotować go odpowiednio wcześniej? W Anglii wybrano odpowiedni dzień na jego przygotowanie – wypada on miesiąc przed świętami. Mało tego! Gotowany pudding stanowi świetny prezent przesyłany z daleka – można go przygotować pół roku wcześniej i wysłać znajomemu, który mieszka daleko, a on i tak przetrwa podróż. Dobrze ugotowany pudding przetrwa nawet kilkumiesięczną podróż!
Bardzo chciałabym wypróbować te przepisy.
OdpowiedzUsuń